vineri, 19 iulie 2013

Flowers for Algernon

E o carte, o carte despre un prost si una despre un geniu. E o carte care pe mine ma face sa ma intreb un singur lucru: tu pe care l-ai prefera?
Charly cel prost e tinta tuturor glumelor, lumea il place doar pentru ca isi poate bate joc de el, se poate distra pe seama lui, el nu intelege asta si se bucura ca are prieteni.
Charly cel destept intelege rautatea lumii, n-o poate suporta, devine nervos, morocanos, nimeni nu-l mai place.
Stiu ca cei mai multi ar spune ca-l prefera pe Charly cel prost, eu insa il prefer pe cel destept si cred ca doar ipocritii l-ar prefera pe cel prost, desi e senin si dulce, desi e plin de veselie si scump ca un copil, desi pare mult mai bun decat cel destept, felul lui de-a fi nu face lumea cu nimic mai buna. Daca Charly cel prost ar fi fost privit cu o reala simpatie, daca lumea l-ar fi compatimit in mod real si l-ar fi iubit pentru ceea ce era si nu pentru ca se puteau folosi de el cu mai mare usurinta poate ca l-as fi preferat si eu pe Charly cel prost.
Cartea, ca orice alta carte, este mult mai profunda decat filmul, suprinde lucruri care in film nu apar, cel putin nu in versiunea vazuta de mine. Charly cel destept si Charly cel prost sunt de fapt unul si acelasi, asa cum el intelege la un momentdat nici unul dintre ei nu dispare cand apare celalalt, e de fapt o joaca intre constient si subconstient, un du-te vino continuu, cand unul iese din pestera, celalalt intra, trec unul pe langa altul in vise fantasmagorice, in halucinatii.. Un fel de joaca intre real si ireal, cand cele doua se interschimba rand pe rand pana nu mai stii care e care si realizezi ca nu e nici o diferenta. Cand toata viata incercam sa punem granita intre frumos si urat, destept si prost, bun si rau, realizam ca daca ne-am muta un pic mai la stanga sau mai la dreapta si perceptia s-ar schimba si incercarea noastra de catalogare ar fi zadarnica, am incepe din nou sa asezam granitele, dar orice schimbare a noastra le-ar face din nou si din nou zadarnice. Si-atunci? Care ar mai fi rostul? Sunt multe intrebari. La ce ar folosi genialitatea unui om care nu o poate expune din cauze materiale, sociale? Ce inseamna de fapt sa fii genial? Care e diferenta intre geniu, inteligent, intelept? Ce este IQ-ul? (haha)